Prof. Dr. Egyed-Zsigmond Imre

 

            Nincs olyan diák egyetemünkön, aki Egyed-Zsigmond Imre professzor úr nevét ne ismerné. Aki vele tanulhatta meg a patológia rejtelmeit, annak külön élmény lehet meghallgatni egy ezúttal rendhagyó előadását, aki pedig még nem hallotta hozzáértését és lelkesedését, annak itt a kihagyhatatlan lehetőség!

            A hargita megyei származású professzor általános orvosként kezdte karrierjét, majd kutatóként és patológus szakorvosként dolgozott városunkban. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanára 1992 óta napjainkig.

Egyetem utáni képzésének és kutatásainak helyszínéül szolgált Bukarest, Budapest és London, de az Amerikai Egyesült Államok is. A Magyar Tudományos Akadémia tagja, munkásságáért többszörösen kitüntették, és 2004-ben átvehette az Oktatói Érdemek Lovagja díjat is.

Tudományos munkássága kiterjed a szívfejlődési rendellenességektől és tüdőérbetegségektől az emlő- és idegrendszeri daganatok szövettanáig. Számos publikációja és egyetemi jegyzete mellett doktori téziseket irányított, szakfolyóíratok szerkesztőbizottságának tagja, patológia szakkört és rezidensképzést vezetett.