Prof. dr. Ábrahám István Budapesten született, de tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán végezte. A klinikum helyett már a tanulmányai elején inkább a kutatásba szeretett bele: az évek során tanult és kutatott Magyarországon, majd Hollandiában, de Cambridgeben és Új-Zélandon is.

            Publikációi az idegtudomány és a neuroendokrinológia témakörében jelentek meg, munkájában a felfedező, gyógyszer- és klinikai kutatás is jelen van.

            Munkatársaival az Alzheimer-kórban az ösztrogén védő hatásának mechanizmusára keresik a választ. Kutatásukat kvantumbiokémiai módszereken alapuló számítógépes modell is segíti. A munka részeként tökéletesítették saját fejlesztésű mikroszkóprendszerüket, amely három dimenzióban követi a molekulák mozgását.

            A családi értékek is fontosak számára, ezért ma Magyarországon él, és itt folytatja a külföldön elkezdett munkát a Pécsi Tudományegyetem Élettani Intézetének egyetemi tanáraként. Emellett ő a pécsi Szentágothai János Kutatóközpont vezetője is, ahol a világon egyedülálló módon egy molekula­detekciós mikroszkóprendszerrel vizsgálják élő sejteken a molekulák mozgását és kölcsönhatásait. Előadása álta ebbe az egyedi világba lesz lehetőségünk nekünk is bepillantást nyerni.